Vorig jaar waren dit de kanshebbers voor de awards. Dit najaar zal bekend worden op wie er dit jaar gestemd kan worden.
De meest inspirerende sociale werkgever 2022
Happy Tosti
Sociaal lunchrestaurant Happy Tosti uit Deventer biedt arbeidsplaatsen aan mensen met een arbeidsbeperking. Happy Tosti heeft een sociaal businessmodel, waarbij winst voor 100% wordt geïnvesteerd in het bedrijf.
Lees meer: Happy TostiHet lunchrestaurant heeft zichzelf de verplichting opgelegd dat minimaal 65% van alle gewerkte uren ingevuld wordt door medewerkers met een arbeidsbeperking. Het uitgangspunt bij is dat iedereen gelijk is en iedereen hetzelfde werk doet. Er een jobcoach om de medewerkers te begeleiden die dat nodig hebben. Happy Tosti ziet zich ook als een springplank naar een volgende betaalde baan. Het restaurant wil graag dat mensen doorstromen naar een reguliere baan die past bij de medewerker. Dat geeft weer ruimte om aan nieuwe mensen een kans te bieden. De keuken heeft een minimale voedselverspilling door een slimme menukaart en een efficiënt inkoopsysteem. De producten van Happy Tosti hebben een duurzame herkomst.
Thermen Bussloo
Wellnesscentrum & Hotel Thermen Bussloo uit Voorst heeft tijdens de corona-lockdown, tegen de
stroom in, alle contracten aangehouden ondanks het feit dat het bedrijf gesloten was voor gasten.
Familiegevoel en ‘bij elkaar blijven’ speelden hierbij een grote rol. Op dit moment zijn er vier medewerkers vanuit het Doelgroepenregistratie (DGR). Zijn er tien Oekraïense medewerkers en (gemiddeld) zeven stagiaires vanuit diverse MBO-niveaus. Thermen Bussloo is erkend leerbedrijf en aangesloten bij het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Ook beschikt het overeen eigen QWR Academy (quality wellness resort), De Academy zorgt ervoor dat alle medewerkers de kans krijgen om zich te ontwikkelen middels trainingen en opleidingen. Ook is er aandacht voor sociale inkoop, zoals het vullen van scrubzoutpotjes bij een lokale sociale werkvoorzieningsschapsorganisatie. Thermen Bussloo is zich bewust dat we met z’n allen zuinig moeten zijn op onze planeet. In 2012, na de opening van Hotel Thermen Bussloo, is dit dan ook bekroond met een Green Key Gold keurmerk.
Foenix
Circulair ambachtscentrum Foenix uit Apeldoorn is ervan overtuigd dat werken bijdraagt aan een beter
leven: je ontmoet mensen, doet nieuwe ervaringen op en kunt talenten ontplooien.
Naast er oog is voor mens en milieu, krijgen medewerkers via een werkervaringsplek of werk-naar-werk-traject een kans om volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Met een breed palet aan services, zoals een fietsenmaker, Repair Café, De Wasserij, het Textielatelier, schatkist voor basisscholen en een houtwerkplaats, worden uiteenlopende leer- en werkplekken aangeboden. Daarnaast werken er zo’n 750 vrijwilligers bij het ambachtscentrum. Bij Foenix wordt op inspirerende wijze gewerkt aan een duurzame en betrokken samenleving.
De meest sociale starter 2022
Stichting ZorgTendens
Stichting ZorgTendens uit Deventer biedt arbeidsplekken aan mensen die extra ruimte en begeleiding
nodig hebben.
De stichting vangt jongeren op die tussen wal en schip vallen, heeft oog voor een bredere sociale ondersteuning en biedt goede en vakbekwame begeleiding.
Kaldi koffie & thee Deventer (Brink)
Thom en Lisa van Kaldi koffie & thee aan de Brink in Deventer willen vanuit hun persoonlijke ervaring
in de nabije omgeving met autisme/WAJONG een zeer toegankelijke plek zijn voor kandidaten vanuit deze doelgroep.
Vanuit een uitgesproken liefde doen ze er alles aan om een doelgroepkandidaat een leuke werkplek te bieden.
Spar Together Better
SPAR Together Better uit Deventer staat voor blije teams, want zonder blije teams geen blije gasten.
SPAR biedt kansen aan kandidaten vanuit de brede doelgroep, zoals participatiewet kandidaten,
doelgroepenregister en sw-medewerkers, om zich te ontwikkelen en mee te draaien in de ‘To Go winkel’. Voor de begeleiding van deze kandidaten heeft SPAR een eigen jobcoach in dienst.
De meest sociale werkgever 2022
Lambertz & Visser
Lambertz & Visser (groothandel in chocolade, zoetwaren, delicatessen en streekproducten) uit
Brummen heeft ongeveer 10-12 personen in dienst.
Een substantieel deel van deze medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook biedt Lambertz & Visser scholieren, die op zoek zijn naar een stageplek, een kans om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. De groothandel is in gesprek met de gemeente om een aantal Wsw’ers op detacheringsbasis in dienst te nemen. Lambertz & Visser vindt het belangrijk dat de werknemers zich goed en prettig voelen bij het werk wat zij uitvoeren.
Favorabel Zutphen
Iedereen krijgt een kans bij cadeauwinkel Favorabel Zutphen om zich verder te kunnen ontwikkelen op hun eigen tempo. Angela en Cees staan open voor alle mensen, maar vooral voor mensen met een beperking die nergens terecht.
Lees meer: Favorabel ZutphenDe wens tot sociaal werkgeverschap komt voor uit de beperking die Angela zelf heeft in de vorm van een spierziekte. Zij kijken niet naar de beperking van de kandidaat/ medewerker, maar zoeken naar wat wel kan en bieden hierin begeleiding. Zij zijn in het bezit van PSO-trede 3 en 30+.
Het Goed
De missie van kringloopwarenhuis Het Goed in Wijhe is werk maken door hergebruik. Dit wordt bereikt
door gebruikte spullen een tweede leven te geven.
Het Goed bied mensen vanuit de brede doelgroep passend werk aan en daarmee kansen op de arbeidsmarkt. Inmiddels heeft het kringloopwarenhuis aan verscheidene kandidaten een reguliere arbeidsovereenkomst aangeboden. Mensen kunnen op een laagdrempelige manier werkervaring opdoen. Door de speciale eigen ontwikkelde begeleidingsmethode heeft Het Goed de hoogste PSO-certificering ontvangen.